top of page

Tv-serier går sin sejrsgang verden over, og Danske Filminstruktører er således med til at forhandle flere og flere Tv-seriekontrakter. Både på serier til egentlig flow-TV-visning og/eller streamingsites (såkaldte Video on demand-tjenester - VOD). 

Alle taler om Tv-serien og i sidste nummer af TAKE afdækkede Rumle Hammerich begrebet ”One Vision” – dvs. tankegangen om, at det kreative felt omkring en Tv-serie hovedsageligt er samlet hos enten et forfatterteam eller en form for kreativ producer. ”One Vision” er ikke kun et amerikansk fænomen, idet vi også ser danske producenter hylde tankegangen. Men det er et faktum, at før instruktøren bliver tilknyttet en Tv-serie, er Tv-serien dybest set blot bogstaver på et papir. Dette er vigtigt at have i baghovedet, når man skal forhandle løn og arbejdsvilkår.

Blandt visse kontrakter ser vi eksempler på, at instruktører får tilbudt et instruktørjob på baggrund af en præmis om, at seriens kreative drivende kraft ikke er instruktøren. Hvis dette alene havde betydning for de kunstneriske rammer, som instruktøren skulle udøve sin instruktion (og eventuelle konceptuering) indenfor, kunne det måske være til at leve med. Men desværre kan ”One Vision” også blive brugt som løftestang til at flytte rettigheder og indtægter fra instruktørerne. Dette betyder bl.a., at hidtidig praksis for fordeling af honorarer og royalties bliver sat under pres.

Som følge heraf er det meget vigtigt, at man som potentiel instruktør på en Tv-serie (eller andet format for den sags skyld) tager kontakt til juristerne i sekretariatet, og får den fornødne vejledning, inden at man accepterer de underliggende juridiske præmisser for et job. Jo før vi kan komme ind i processen, jo bedre! 

Måske synes en instruktør umiddelbart, at han eller hun kan acceptere producentens indgangsvinkel, men oftere og oftere oplever vores medlemmer, at det kan være svært at overskue rækkevidden af det, som producenterne har bedt dem sige ja til. Ved at sige ja (bevidst eller ubevidst) til vilkår, der ligger under praksis, så er du indirekte med til at gøre det sværere for efterfølgende instruktører at få ordentlige vilkår. Og det er naturligvis en glidebane.

Danske Filminstruktører har et godt og løsningsorienteret forhold til producenterne, og alle producenter kender vores forenings eksistensberettigelse. Derfor er der intet til hinder for eller fordækt ved at fortælle sin producent, at man som sådan siger ja til et givent instruktørjob, men at Danske Filminstruktører: ”Lige må ind over præmisserne og selve kontrakten”. Dybest set er juridiske forhold, rettigheder og royalty-procenter jo ikke noget, som en producent bør afkræve svar på fra en instruktør, og det ved producenterne godt. Så send endelig bolden videre til os. Det gør også dit liv som instruktør lettere.

bottom of page